Icon nº3: Torres Clavé


Josep Torres Clavé (1906-1939) va ser un arquitecte, urbanista, dissenyador i pedagog revolucionari. Introductor de l’arquitectura racionalista a Espanya, Torres Clavé va ser també membre fundador del GATCPAC (Grup d’Artistes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània) i director de la revista AC (Documents d’Activitat Contemporània), una tasca de difusió sobre arquitectura, art i disseny pionera a l’època.


Torres Clave

En la seva curta però intensa vida, Torres Clavé va dissenyar cadires, taules i llums, entre altres peces de mobiliari, entre les quals destaca la butaca Torres Clavé. La peça formava part del Pavelló de la República Espanyola a l’Exposició Internacional de París de l’any 1937 i compartia espai amb obres de la talla de Picasso, Calder i Miró.

 


Torres Clave

Torres Clave

Torres Clave

La butaca s’inspira en les cadires tradicionals eivissenques. D’estructura de fusta de roure i seient i respatller teixits amb corda de manufactura artesanal, pel seu caràcter formal és especialment adequada per a àmbits d’hoteleria, recepció o sales d’estar i zones de lectura en biblioteques i altres espais singulars. És, a més, una butaca particularment càlida i natural per a la decoració d’interiors de la llar.


Torres Clave

Torres Clave

Torres Clave

Torres Clave

Torres Clave

Josep Torres Clavé va morir als 33 anys d’edat, durant la Guerra Civil espanyola. Des de 1994, la cadira forma part de la col·lecció permanent del Museu del Disseny de Barcelona, ​​una peça emblemàtica i icònica que Mobles 114 fabrica des que la va reeditar el 1987.