Icon nº1: Wishbone Chair


Hans J. Wegner (1914-2007) va néixer a Tønder, Dinamarca. Als 17 anys va completar la seva formació com a ebenista i poc després Wegner es va mudar a la capital danesa per seguir estudiant a l’Escola d’Art i Manualitats. Més tard va seguir formant-se, però aquesta vegada en arquitectura.

L’any 1940, l’ebenista i arquitecte es va unir a Arne Jacobsen i Erik Møller on va començar a dissenyar mobles per a grans organitzacions governamentals com l’Ajuntament d’Aarhus, la segona ciutat més gran de Dinamarca. Paral·lelament, Wegner va començar a treballar amb l’ebenista Johannes Hansen, personatge clau que va ajudar a presentar el disseny modern al públic danès.


HANS J. WEGNER

En 1943 Hans J. Wegner obre el seu propi estudi on un any més tard va dissenyar la cadira China, una sèrie inspirada en les cadires de la dinastia Ming. Una d’aquestes cadires, la Wishbone Chair (o també coneguda com CH24), dissenyada en 1949 i produïda per Carl Hansen & Søn des de 1950, es va convertir en un dels dissenys més reeixits de Wegner de tots els temps, no només per la seva estètica senzilla i elegant sinó també per la tècnica tan avançada per l’època que utilitzava en els seus dissenys: respatllers corbats mitjançant vapor, formes orgàniques, construccions complexes i seients fets de corda de paper trenat i fusta de colors clars.

Des d’aquell moment es va assenyalar a Wegner com un dels dissenyadors de mobles més dotats i innovadors de Dinamarca que, literalment, va provocar un abans i un després en el disseny contemporani de mobles.


Wishbone Chair

Wishbone Chair

Wishbone Chair

Amb la Wishbone Chair, Hans J. Wegner va fer un salt qualitatiu en dissenyar el suport i els reposabraços en una sola peça i el suport corbat mitjançant vapor. La peça està fabricada amb fusta massissa i està trenada a mà amb 120 metres de corda de paper biodegradable procedent d’explotacions forestals sostenibles (un teixidor experimentat triga una hora a crear el trenat per a una cadira). La icònica cadira es compon de 14 peces i el seu muntatge requereix més de 100 passos de producció.

La cadira Wishbone i altres peces del dissenyador danès les segueix comercialitzant en exclusiva l’empresa Carl Hansen & Søn, que compta amb més de 100 anys d’història en el món del mobiliari i que durant tot aquest temps ha demostrat un immens respecte i passió per l’artesania de qualitat. Carl Hansen & Søn és el major fabricant del món de mobles dissenyats per Hans J. Wegner.


Wishbone Chair

Wishbone Chair

Fotografies: cortesia de Carl Hansen & Søn