Once upon a time: Sedus


En 1871, Albert Stoll i Max Klock funden a Waldshut (Alemanya) una fàbrica de cadires de fusta corbada anomenada Stoll & Klock, en honor als seus respectius cognoms. Vuit anys després Max deixa l’empresa i es produeix un canvi de nom, passa a dir-se Albert Stoll.

La filosofia de l’empresa es basava en innovar i buscar noves metes i el 1890 llancen la primera cadira de fusta corbada de quatre potes. Stoll mor en 1897 a l’edat de 61 anys i deixa la seva dona Bertha amb tres filles i un fill. L’esposa es fa càrrec de la fàbrica dirigint-la amb èxit, tal és així que la miltitud la coneixia com “La Sillera”.


Sedus

Albert Stoll II, l’únic fill home d’Albert i Bertha, va estudiar enginyeria industrial a Waldshut (Alemanya) i anys després es va traslladar als Estats Units per continuar i acabar la seva formació. Albert torna a Alemanya i l’any 1912 es comencen a produir models de cadira Windsor que tenien una característica molt especial per a l’època: el seu suport era independent de les potes.

En Albert Stoll van dissenyar una cadira Windsor que la van batejar com Rekord i que estava fabricada amb maquinària especial adquirida per Albert als Estats Units, un gran avanç tecnològic que ajudava a estalviar temps de treball manual. El 1926, la fàbrica presenta a la Fira de Leipzig la primera cadira patentada amb suspensió giratòria anomenada Federdreh i tres anys més tard treuen a la venda la primera cadira giratòria amb rodes pivotants.


Sedus

Primera cadira de fusta corbada. Sedus 1890.


Sedus

Cadira Rekord. Sedus 1912.


Sedus

Cadira Federdreh. Sedus 1926.


Sedus

Primera cadira giratòria amb rodes. Sedus 1929.


El 1937 Albert Stoll II mor inesperadament a l’edat de 54 anys i tres dels seus fills es fan càrrec ràpidament de totes les fàbriques i en els anys posteriors, pel seu gran creixement, decideixen dividir l’empresa en diferents societats.

A partir de 1969 tot és un avanç per a l’empresa Stoll: decideixen muntar el 1970 el primer departament d’investigació i desenvolupament de l’empresa -equipat amb el laboratori de proves més modern i gran del sector contractant a la vegada a Theo Hartmann, el primer dissenyador diplomat-, s’implanten els mètodes i equips de producció més avançats i respectuosos amb el medi ambient i són pioners en la recerca de l’ergonomia en el lloc de treball.

L’empresa canvia de nom en 1995 convertint-se en Sedus Stoll Aktiengesellschaft i l’any 2002 es fusiona amb Gesika, una important fàbrica de mobiliari per a oficines fundada el 1962, convertint-se així en el proveïdor més complet d’equipament d’oficina.

Després de més de 145 anys d’història, Sedus avui compta amb socis en més de 74 països de tot el món i amb un gran equip de professionals que han rebut en nombroses ocasions premis de gran prestigi internacional per la seva innovació constant, com el Iconic Awards 2018 atorgat recentment per la cadira ergonòmica Se:Joy.


Sedus

Cadira Se:Joy. Sedus 2017.